♻️ Hamu, mint erőforrás – A TarnaJoule rendszer körforgása

A TarnaJoule kazánokban eltüzelt faapríték égése során keletkező hamu nem veszteség, hanem lehetőség: megfelelő kezeléssel másodlagos nyersanyagként hasznosítható a mezőgazdaságban és talajjavításban.

🔥 Hamu keletkezése a fűtési folyamatban


🌱 Hamu, mint talajjavító anyag

A faapríték-hamu magas kálium-, kalcium- és nyomelem-tartalmú anyag, amely:


✅ Hasznosítási lehetőségek Tarnabodon

  1. Települési zöldterületek trágyázása (pl. közpark, üvegház, gombatermesztő)

  2. Komposztálási folyamatok támogatása (hamu+zöldhulladék kombináció)

  3. Kísérleti talajjavító program: degradált területek regenerálása


🌍 Körforgásos modell előnyei

♻️ Alga, zöldhulladék és faapríték hamu – Biológiai alapú talajjavító rendszer Tarnabodon

A TarnaJoule rendszer mellékterméke, a kazánban keletkező hamu, magas ásványianyag-tartalmú maradvány, amely kiváló alapanyaga lehet egy alapréteges, szerves–ásványi keveréknek, ha azt mikroalgával és helyi zöldhulladékkal kombináljuk.

Ez az innovatív hármas lehetőséget teremt egy helyben gyártható, regeneratív talajjavító biomassza előállítására.


🌿 Összetevők és funkciók

Komponens Fő funkció Hozzáadott érték
Faapríték-hamu Lúgosító, tápanyagpótlás (K, Ca, Mg) Növeli a pH-t, csökkenti savanyúságot
Alga biomassza Mikrotápanyagok, bioaktív anyagok Serkenti a talajéletet, növényi növekedést
Zöldhulladék (nyesedék, lomb, komposzt) Szervesanyag-forrás Javítja a humusztartalmat, mikrobiális aktivitást

🧪 Biológiai és agronómiai hatás


🌱 Alkalmazási lehetőségek Tarnabodon


🌀 A TarnaJoule körforgás zárása

mermaid
graph TD Tüzelés --> Hamu Hamu -->|ásványi alap| KevertKomposzt Zöldhulladék -->|szerves anyag| KevertKomposzt Alga -->|biológiai aktivátor| KevertKomposzt KevertKomposzt --> Talajjavítás Talajjavítás --> Élelmiszertermelés Élelmiszertermelés --> Zöldhulladék

💡 Kutatási–fejlesztési potenciál